Orsaker till spänningsvärk och utlösande faktorer

Det finns flera utlösande faktorer till spänningshuvudvärk. Däremot har forskning upptäckt att all spänningshuvudvärk inte beror på spänningar i kroppen utan kan bero på substanser och nerver i hjärnan.


Detta kan utlösa spänningshuvudvärk

spänningshuvudvärkSömnbrist och trötthet

Om du inte sover tillräckligt får du både lättare migrän och spänningshuvudvärk, men orsaken till detta har länge varit oklar.

Men forskning tror nu att det har att göra med nyckelprotein som förändrar sitt beteende om du inte sover tillräckligt mycket i REM-sömn. Dessa proteiner både dämpar och utlöser smärta.

Om du inte sover tillräckligt så får du högre nivåer av de proteiner som stimulerar nervsystemet och som i tillräcklig mängd kan sätta igång smärta. Och du får även samtidigt lägre nivåer av det protein som stänger ner det.

Läs om forskningen på WebMD

Känslomässiga påfrestningar och stress

När vi upplever oro, rädsla, ilska eller andra känslomässiga påfrestningar så ökar våra spänningar i kroppen vilket kan leda till huvudvärk.

Detsamma gäller när vi känner oss stressade – både när det gäller känslomässig stress och vardagsstress. Många känner då av spänningar i kroppen så som i nacke och rygg som även leder till huvudvärk.

Dålig syn

Om du har nedsatt syn eller brytningsfel så är det första symptomet på detta oftast huvudvärk. Det beror på att du hela tiden kisar och anstränger ögonen för att kunna se bättre, vilket ger spänningar.

Gå till din optiker för att kontrollera synen. Med hjälp av glasögonen eller linser kommer du då att slippa dina besvär.

Tandgnissling och tandpressning

Om du biter ihop tänderna eller gnisslar tänder när du sover så får du ofta huvudvärk och ömma käkar under dagen.

Din tandläkare kan se på dina tänder om du pressar tänderna under natten. I dessa fall kan en bettskena hjälpa dig och få din käkmuskulatur att slappna av.

Dålig arbetsbelysning

Dålig belysning kan orsaka spänningshuvudvärk eftersom du då måste anstränga ögonen för att se bättre. Håller du dessa spänningar i musklerna runt ögonen under en längre tid kan du då få huvudvärk.

Datorarbete

Även om du inte har dålig syn i den mån att du behöver glasögon eller linser i ditt privata liv kan du vid datorarbete under många timmar behöva så kallade terminalglasögon. Dessa glasögon kallas också för bildskärmsglasögon.

Ögonen kan nämligen bli överansträngda då ögat ändrar riktning upp till 50.000 gånger under en vanlig arbetsdag framför bildskärmen Från skärmen, till skrivbordet, ut i rummet och så vidare. Detta kan ge huvudvärk och en gruskänsla i huvudet. (källa Synoptik).

Med hjälp av terminalglasögon, bildskärmsglasögon, kan dina ögon få hjälp exakt efter dina behov.

Olämpliga arbetsställningar

Vissa arbetsställningar kan leda till spänningar vilket kan leda till spänningshuvudvärk. Försök att variera dina arbetsställningar. Har du ett sitt/stå-bord – utnyttja det.

Oklara orsaker till all spänningshuvudvärk

Tidigare trodde forskare att all spänningshuvudvärk orsakades av muskelspänningar. Men vid många gånger kunde man se att det inte fanns någon ökad spänning i musklerna.

Istället tror nu forskare att vissa spänningarna uppstår på grund av att substansen och nerver i hjärnan har påverkats på något sätt. Denna teori gäller särskilt vid kronisk spänningshuvudvärk.