Spänningshuvudvärk eller migrän?

Har du ont i huvudet? För att behandla din huvudvärk på bästa sätt är det viktigt att du vet om vilken typ av huvudvärk du har. Svara på några enkla frågor för att ta reda på om din huvudvärk är migrän eller spänningshuvudvärk.


spänningshuvudvärk eller migrän1. Vart gör det ont?

Spänningshuvudvärk sitter ofta symmetriskt på både sidorna. Det känns som att du har en för trång mössa på dig, eller att det är som ett band tunt huvudet eller liknande.

Migrän däremot är ofta halvsidig och känns i pannan, vid tinningen eller runt ögat.

2. Intensitet på smärtan

Spänningshuvudvärk ger en smärta som gör att det gör ont men du kan fortfarande fortsätta med dina aktiviteter.

Migrän däremot har en högre smärtintensitet och gör att du inte kan fortsätta med dina aktiviteter.

3. Hur påverkas värken av motion?

Motion försämrar inte spänningshuvudvärk, medan motion däremot ofta försämrar migrän. 

4. Hur påverkar du av ljus och ljud?

Vid spänningshuvudvärk påverkar du inte av både ljus och ljud samtidigt. Du kan dock få en liten ökad känslighet för antingen ljus eller ljud. Vid migrän har du en stor ökad känslighet för både ljud och ljus.

5. Mår du illa?

Vis spänningshuvudvärk kan du känna ett lätt illamående eller inget illamående alls medan vid migrän är det vanligt med både illamående och kräkningar.

 

Vissa kan ha spänningshuvudvärk och migrän samtidigt

Var tionde person med spänningshuvudvärk har också migrän. Dessutom kan spänningshuvudvärk ibland leda till migrän. Och migrän kan ibland leda till spänningshuvudvärk.

Fråga 2 av 5
Intensitet på smärtan

När du får huvudvärk måste du avbryta det du håller på med på grund av smärtan? Eller klarar du fortfarande av att fortsätta med din aktivitet?